Ένας οικολογικός παράδεισος στην Αχαΐα

Στα όρια του νομού Αχαΐας με την Ηλεία και σε απόσταση 45 χιλιόμερρα από την Πάτρα βρίσκεται το μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας δάσος της Στροφυλιάς. Πρόκειται για ένα κομμάτι του προστατευόμενου εθνικού πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς, αποτελεί σπάνιο οικοσύστημα και είναι το μεγαλύτερο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα.

Στο δάσος αυτό, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, ευδοκιμούν τρία είδη δέντρων: η κουκουναριά, η χαλέπιος πεύκη και η ήμερη βελανιδιά. Μαζί με τη λίμνη Προκόπου και την λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, συνιστούν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, ένα σύμπλεγμα λιμνών, λιμνοθαλασσών, ελών και δασών. Πρόκειται για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, το οποίο καταλαμβάνει 22.000 στρέμματα και είναι τεράστιας οικολογικής αξίας· γι’ αυτό και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura.

Λίμνη Προκόπου
Λίμνη Προκόπου
Λίμνη Προκόπου
Λίμνη Προκόπου
Δάσος Στροφυλιάς και λίμνη Προκόπου
Δάσος Στροφυλιάς και Λίμνη Προκόπου

Εκτός από την πλούσια βλάστηση στο δάσος υπάρχει και πλούσια πανίδα αφού συνιστά καταφύγιο άγριας ζωής. Χελώνες, αλεπούδες, νυφίτσες και δενδροποντικοί είναι μερικοί από τους ενοίκους του. Το Κοτύχι είναι κατεξοχήν στάση για πολλά αποδημητικά πουλιά. Όσοι αγαπούν την παρατήρηση πουλιών θα χαρούν να θαυμάσουν ερωδιούς, τσικνιάδες, τσαλαπετεινούς, τρυγόνια, γλαρόνια, χαλκόκοτες και χελιδόνια.

Παρατήρηση πουλιών στη λίμνη Προκόπου
Παρατήρηση πουλιών στη Λίμνη Προκόπου
Λίμνη Προκόπου και δάσος Στροφυλιάς
Λίμνη Προκόπου και δάσος Στροφυλιάς

Αξίζει να κάνουμε μια ειδική αναφορά στο ενδημικό φυτό Κενταύρια του Νίντερ (Ceuntaurea Niederi) το οποίο φυτρώνει στα κάθετα ασβεστολιθικά βράχια της περιοχής.

Κενταύρια του Νιντερ
Κενταύρια του Νίντερ (Ceuntaurea Niederi)

Η περιοχή είναι κατάλληλη για πεζοπορία και ποδηλασία, για παρατήρηση και φωτογράφιση πουλιών, αλλά και για αναρρίχηση βράχου καθώς διαθέτει αθλητικές διαδρομές (sport climbing), χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι παραδοσιακές τεχνικές διαδρομές με δύο σχοινιές. Διαθέτει πάνω από 80 διαδρομές και οι βαθμολογίες τους κυμαίνονται απο 5c-8b+. Όλες οι διαδρομές είναι ασφαλισμένες με πλακέτες και μόνιμα ρελέ. Και φυσικά μετά τις παραπάνω δραστηριότητες υπάρχει η δυνατότητα να απολάυσει κανείς το μπάνιο του στην αμμώδη παραλία της Καλόγριας.

Αναρρίχηση Βράχου στην Καλόγρια
Αναρρίχηση Βράχου στην περιοχή

Get Directions

show options hide options

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *