Ένας παράδεισος πολύ κοντά στα Καλάβρυτα

Σε απόσταση 25 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 45 από την Πάτρα βρίσκονται δύο χωριά πνιγμένα στο έλατο. Πρόκειται για την Άνω και την Κάτω Βλασία. Δύο χωριά που απέχουν πολύ κοντά μεταξύ τους (λιγότερο από ένα χιλιόμετρο) και βρίσκονται μέσα στο ελατόδασος του Ερυμάνθου,

Άποψη της Κάτω Βλασίας
Άποψη της Κάτω Βλασίας καθώς ο επισκέπτης αντικρίζει το χωριό ερχόμενος από Πάτρα
Άποψη της Άνω Βλασίας
Άποψη της Άνω Βλασίας από το δρόμο που συνδέει τα δύο χωριά

Ο επισκέπτης θα περπατήσει στα σοκάκια του χωριού, θα αντικρίσει πετρόχτιστα αρχοντικά και γραφικά δρομάκια στη σκιά των ελάτων και των βουνοκορφών του Ερυμάνθου, Το μέρος είναι ιδανικό σε όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι ο επισκέπτης θα βρει δροσιά, το φθινόπωρο θα απολαύσει τα κιτρινοπράσινα χρώματα της φύσης, το χειμώνα το τοπίο που δημιουργούν οι χιονισμένες βουνοκορφές και την άνοιξη το πράσινο και τα πολύχρωμα λουλούδια που παραμένουν ζωντανά πολλές φορές ως το τέλος Ιουνίου και ίσως και περισσότερο, ανάλογα με τον καιρό και τις βροχοπτώσεις.

Κάτω Βλασία
Οπτική της Κάτω Βλασίας την ώρα που βραδιάζει

Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία και ορειβασία καθώς από εδώ ξεκινούν τα περισσότερα μονοπάτια που οδηγούν στις κορυφές του Ερυμάνθου. Μονοπάτια προς τις κορυφές Μαχαιράς, Σκουτέλι, Καλλιφώνι. Επίσης λίγο έξω από την Άνω Βλασία βρίσκεται ο καταρράκτης του Αγίου Ταξιάρχη που αποτελεί πόλο έλξης για πολύ κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου, Εκεί μπορεί να φτάσει κανείς είτε με αυτοκίνητο (με ένα μικρό κομμάτι βατού χωματόδρομου) είτε και με τα πόδια.

Καταρράκτης Αγίου Ταξιάρχη
Καταρράκτης Αγίου Ταξιάρχη

Από τον καταρράκτη και μετά αρχίζει το Εθνικό Μονοπάτι Ο31, γνωστό και ως μονοπάτι του Παυσανία. Αν το ακολουθήσει κανείς μπορεί να φτάσει στο Γερμοτσανίτικο Διάσελο κινούμενος δίπλα στον ποταμό Σελινούντα και μέσα σε δάσος από πλατάνια και έλατα. Το μονοπάτι βέβαια συνεχίζει και μετά το Γερμοτσανίτικο Διάσελο και φτάνει θεωρητικά ως την Αρχαία Ολυμπία (ενώ θεωρητικά ξεκινάει από το Achaia Clauss τη γνωστή οινοποιία της Πάτρας. Ενδεχομένως θα άξιζε η δημιουργία ενός άρθρου αφιερωμένου μόνο στο συγκεκριμένο μονοπάτι. Για την ώρα παραθέτουμε μόνο τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.olenos.gr/?q=node/84 από το Σύνδεσμο Ελλήνων Ορειβατών Πάτρας “Ωλενός” και την υποσημείωση ότι οι πεζοπορία στη φύση απαιτεί γνώση και εμπειρία.

Οπτική της Κάτω Βλασίας
Οπτική της Κάτω Βλασίας
Οπτική της Κάτω Βλασίας
Οπτική της Κάτω Βλασίας

Σε ύψωμα που δεσπόζει πάνω από τα δύο χωριά βρίσκεται η Μονή Αγίου Νικολάου την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς είτε με αυτοκίνητο από στροφάτο ανηφορικό ασφαλτόδρομο, είτε φυσικά περπατώντας.

Μόνη Αγίου Νικολάου Βλασίας
Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας

Για τη διαμονή μας υπάρχει το ξενοδοχείο Μικρή Αρχόντισσα στην Άνω Βλασία. Παραθέτουμε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://vlasiahotel.gr/

Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσουμε είναι να ενσωματώσουμε ένα βίντεο που ανακαλύψαμε στο youtube το οποπιο παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο την περιοχή:

Get Directions

show options hide options

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *