Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Εξαιρετικό, πεντανόστιμο, παραδοσιακό… Με απλά και αγνά υλικά. Χωρίς παραλλαγές, χωρίς πειράγματα, χωρίς περιττές προσθήκες υλικών, χωρίς νεοτερισμούς… Απλή και αυθεντική συνταγή.

Υλικά:

500 γραμμάρια γίγαντες
5 καρότα
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
2 φρέσκες ντομάτες
Μια κουταλιά πελτέ
5 κρεμμυδάκια χλωρά
1 μάτσο μαϊντανός
Άνηθος
Αλάτι
Πιπέρι
Αγνό παρθένο ελαιόλαδο

Γίγαντες πλακί στο φούρνο
Γίγαντες πλακί στο φούρνο

Εκτέλεση:

Αποβραδίς μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό. Το πρωί τους ξεπλένουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες να βράσουν για μια ώρα μαζί με ένα ολόκληρο μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο. Προς το τέλος προσθέτουμε και λίγο αλάτι.

Στη συνέχεια βάζουμε του γίγαντες σε ένα ταψί. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια αφού τα ψιλοκόψουμε, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, το δεύτερο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τις ντομάτες αφού τις περάσουμε από τον τρίφτη, τον πελτέ ντομάτας, το αλατοπίπερο, τον άνηθο αφού τον ψιλοκόψουμε και αυτόν και φυσικά αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Στο τέλος προσθέτουμε ζεστό νερό (ή νερό από την κατσαρόλα που βράσαμε τους γίγαντες, αλλά θα γίνει πιο βαρύ το φαγητό μας) τόσο όσο να σκεπάσει τα υλικά μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά με μία ώρα, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει με το λαδάκι του. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νεράκι στην πορεία. Καλό είναι να σκεπάσουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν οι γίγαντες και να χυλώσουν.

Αν υπάρχει και ξυλόφουρνος… το αποτέλεσμα θα είναι φανταστικό…

Καλή σας όρεξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *