Μια βόλτα στην Αγιυά στο όρος Αιγάλεω της Μεσσηνίας

Όταν ακούει κανείς τη λέξη Αιγάλεω το μυαλό του πηγαίνει στο Δήμο Αιγάλεω που βρίσκεται στην δυτική περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών και έχει αναπτυχθεί εκατέρωθεν της αρχαίας Ιεράς Οδού. Αστική περιοχή γνωστή σε όλους. Όμως τίποτα δεν είναι μονοσήμαντο και τίποτα δεν έχει μόνο μία όψη. Υπάρχει λοιπόν και το όρος Αιγάλεω που υψώνεται ανάμεσα στο Αιγάλεω, το Κερατσίνι, το Πέραμα και το Σκαραμαγκά και συνέχεται ορεογραφικά με το Ποικίλο όρος.

Ανάβαση προς την Αγιυά στο όρος Αιγάλεω
Ανάβαση προς την Αγιά ανάμεσα στις Βελανιδιές στο Αιγάλεω της Μεσσηνίας

Όμως η ονομασία Αιγάλεω αποδίδεται και στο βουνό που υψώνεται στα δυτικά του νομού Μεσσηνίας και εκτείνεται ανάμεσα στην Κυπαρισσία και την Πύλο με μέγιστο υψόμετρο τα 1224 μέτρα. Το βουνό έχει πλούσια βλάστιση και αρκετά υδάτινα ρέματα. Διαθέτει κι άλλες κορυφές άνω των 1000 μέτρων. Μια από αυτές είναι η κορυφή Αγιά στα 1090 μέτρα με το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Η κορυφή της Αγιυάς υψώνεται πάνω από το χωριό Μουζάκι της Μεσσηνίας και αποτελεί πεζοπορικό προορισμό για τους ντόπιους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό.

Ανάβαση προς την Αγιυά στο όρος Αιγάλεω
Άνάβαση προς την Αγιυά
Ανοιξιάτικη ανάβαση στην Αγιυά
Ανοιξιάτικη ανάβαση στην Αγιυά
Μανιτάρια στο δρόμο προς την Αγιυά στο όρος Αιγάλεω
Πλούσια χλωρίδα… Δεν φαίνονται για βρώσιμα

Το μονοπάτι ξεκινάει από το Μουζάκι. Στην αρχή ακολουθούμε χωματόδρομο που κινείται ανηφορικά μέσα σε ελαιώνες για περίπου 2 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια μπαίνουμε σε επίσης ανηφορικό μονοπάτι, πολύ καλά σηματοδοτημένο που κινείται μέσα σε πυκνή βλάστηση, κυρίως βελανιδιές. Η κλίση του μονοπατιού είναι αρκετά μεγάλη και απαιτείται καλή φυσική κατάσταση. Όμως το τοπίο σε ανταμείβει. Τόσο το δάσος όσο και η θέα από την κορυφή. Υπέροχο μέρος για περπάτημα, για τους λάτρεις των ορεινών αθλημάτων, αλλά και για λιγότερο μυημένους με καλή όμως φυσική κατάσταση.

Θέα από την κορυφή της Αγιυάς προς τη νήσο Πρώτη
Θέα από την κορυφή προς τη νήσο Πρώτη

Στην κορυφή συναντάμε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Ένα απλό εκκλησάκι που λειτουργεί κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου με πλήθος πιστών να ανεβαίνουν νύχτα περπατώντας στο βουνό για να παραβρεθούν στην πρωινή λειτουργία.

Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στην κορυφή της Αγιυάς
Το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στην κορυφή στα 1090 μ.
Κορυφή της Αγιυάς στο όρος Αιγάλεω
Η κορυφή ανταμείβει το μάτι και ένα ζευγάρι μπατόν ανταμείβει τα ποδια μας

Η κορυφή προσφέρει θέα προς τον κόλπο του Ναβαρίνου, τη Γιάλοβα, την Πύλο, τη Σφακτηρία την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς με το παλαιόκαστρο της Πύλου και τη νήσο Πρώτη.

Θέα προς το Ναβαρίνο και τη Σφακτηρία από την κορυφή της Αγιυάς
Θέα προς το Ναβαρίνο και τη Σφακτηρία

Η υψομετρική διαφορά της διαδρομής είναι περίπου 600 μέτρα (σχετικά απότομα όμως). Το μέγιστο υψόμετρο 1090 μέτρα. Οι ώρες πορείας περίπου 5 πήγαινε – έλα ανάλογα με το ρυθμό και τη δυναμική της ομάδας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδρομή θα βρείτε στο wikiloc στον παρακάτω σύνδεσμο: https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/mouzaki-village-chapel-saint-kyriaki-mouzaki-village-122260319

Και επειδή αγαπάμε το καλό φαγητό…

Στην επιστροφή μια στάση στο Μουζάκι στην ταβέρνα “Το Εξοχικόν” είναι ότι πρέπει. Εκτώς από τα παϊδάκια στη σχάρα μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη μουζακόπιτα και τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς. (https://toeksohikon.blogspot.com/)

Το “Κουτουκάκι” είναι επίσης τέλειο…. Πιο μικρό και πιο κουτουκάκι…. Οικογενειακή επιχείρηση με τέλειο φαγητό και εκλεκτούς μεζέδες. Να δοκιμάσετε τα μαγειρευτά και τις πέτουλες. (https://www.instagram.com/mezedopoleioto/)

Get Directions

show options hide options

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *