Παλαιόκαστρο της Πύλου… Με θέα στη Βοϊδοκοιλιά και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Πρόκειται για το κάστρο που υψώνεται βόρεια της εισόδου του κόλπου του Ναβαρίνου σε μία θέση με απέραντη θέα προς τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Το κάστρο χτίστηκε το 1278. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται περπατώντας είτε από την πλευρά της Γιάλοβας είτε από την πλευρά της Βοϊδοκοιλιάς. Προτείνουμε την πρώτη επιλογή ως ευκολότερη, καθώς η δεύτερη είναι αρκετά ανηφορική και σχετικά δύσβατη. Για να προσεγγίσει κανείς την αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στο κάστρο, θα πρέπει κινούμενος από Κυπαρισσία προς Γιάλοβα, λίγο πριν φτάσει στη Γιάλοβα να στρίψει δεξιά ακολουθώντας πινακίδες προς Χρυσή Ακτή και Καμπινγκ Ερωδιός. Αφού περάσει το κάμπινγκ συνεχίζει έχοντας στα αριστερά του την παραία Ντιβάρι ή Χρυσή Ακτή και στα δεξιά του τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Κάποια στιγμή ο δρόμος γίνεται βατός χωματόδρομος. Συνεχίζουμε ως το τέρμα του. Εκεί υπάρχει μικρό πλάτωμα για να αφήσουμε το αυτοκίνητο,

Παραλία Ντιβάρι και απέναντι η Σφακτηρία
Παραλία Ντιβάρι και απέναντι η Σφακτηρία

Στο συγκεκριμένο σημείο η παραλία είναι ιδανική επιλογή για μπάνιο. Ακριβώς απέναντι σε κοντινή απόσταση είναι η Νήσος Σφακτηρία. Το νερό είναι αρκετά ρηχό και η απόσταση μικρή. Υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένη “διαδρομή” μέσα στο νερό από όπου μπορεί κανείς να περάσει στη Σφακτηρία σχεδόν περπατώντας ή με ελάχιστο κολύμπι. Όταν η θάλασσα είναι ήρεμη το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Όταν όμως έχει κύμα καλύτερα να το αποφύγετε γιατί αναπτύσσονται ρεύματα. Καλού κακού πριν ξεκινήσετε ρωτήστε να σας δείξουν την καταλληλότερη “διαδρομή” μέσα στο νερό ώστε να πατώνετε κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

Ανεβάινοντας προς το Παλαιόκαστρο
Ανεβάινοντας προς το Παλαιόκαστρο

Από το σημείο αυτό βλέπετε βατό, ανηφορικό μονοπάτι που κινείται προς το κάστρο. Η αποσταση είναι σχετικά μικρή. Μία ωρίτσα περπάτημα είναι υπεραρκετή για να φτάσετε στην κορυφή του λόφου και να εισέλθετε στο εσωτερικό του κάστρου. Η διαδρομή προσφέρει αρχικά πολύ ωραία θέα προς τη Σφακτηρία. Εισερχόμενοι στο κάστρο θα πρέπει να περάσετε αντίπερα στο βορεινό άκρο του προκειμένου να απολαύσετε τη θέα προς την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Συνήθως το εσωτερικό του κάστρου είναι λογγομένο και η κίνηση κατά μήκος του είναι λίγο δύσκολη. Όμως μην αποθαρρυνθείτε. Αξίζει τον κόπο καθώς η θέα από το βορεινό τείχος του κάστρου είναι μοναδική. Θα δείτε το πέταλο της Βοϊδοκοιλιάς, και λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από ψηλά.

Θέα από το Παλαιόκαστρο προς τη Βοϊδοκοιλιά
Θέα από το Παλαιόκαστρο προς τη Βοϊδοκοιλιά

Από εκεί μπορείτε είτε να επιστρέψετε προς το αυτοκίνητο από τα ίδια, είτε να κινηθείτε βόρεια σε κατηφορικό μονοπάτι, λίγο απότομο και λίγο δύσβατο, και να κατεβείτε στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Υπέροχη παραλία. Επειδή όμως είναι η πιο γνωστή και διάσημη παραλία της περιοχής σας προτείνουμε να την επισκεφθείτε εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου. Άνοιξη ή ακόμα καλύτερα φθινόπωρο. Θα αποφύγετε και την έντονη ζέστη του καλοκαιριού κατά την ανάβασή σας στο κάστρο. Στην κατάβαση προς τη Βοϊδοκοιλιά με μια μικρή παράκαμψη μπορείτε να περάσετε και από τη σπηλιά του Νέστωρα. Μόνο που η πρόσβαση εκεί είναι λίγο δύσκολη. Οπότε το προτείνουμε με επιφύλαξη.

Παραλία Βοϊδοκοιλιάς
Παραλία Βοϊδοκοιλιάς
Είσοδος στην παραλία της Βοϊδοκοικλιάς από το πάρκινγκ
Είσοδος στην παραλία της Βοϊδοκοικλιάς από το πάρκινγκ

Ένα μπανάκι στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς φυσικά είναι εκ των ουκ άνεφ. Για να επιστρέψετε στο αυτοκίνητο υπάρχει μονοπάτι που κινείται ισοϋψώς στη βάση του λόφου με θέα προς τη λιμνοθάλασσα. Η λιμνοθάλασσα προσφέρεται και για χαλαρό περίπατο ή ποδήλατο. Αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα. Είναι καταφύγιο άγριας ζωής και αποτελεί σταθμό μεταναστευτικών πτηνών. Η περιοχή είναι ιδανική για παρατήρηση πουλιών.

Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας
Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς μπορεί να έρθει κανείς και απευθείας από το Πετροχώρι με αυτοκίνητο. Στο πάρκινγκ 300 μέτρα πριν την παραλία μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητο και να κινηθεί προς την παραλία. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη καθώς αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Εναλλακτικά στο σημείο που αφήνουμε το αυτοκίνητο αρχίζει ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο ανεβαίνει στο λόφο που υψώνεται στα νότια της παραλίας. Σε δέκα λεπτά περπάτημα και αφού έχουμε ανέβει στο λόφο μπορούμε να κινηθούμε είτε αριστερά προς το μυκηναϊκό τάφο που βρίσκεται εκεί, είτε να κατηφορίσουμε προς τη θάλασσα από την πίσω μεριά. Εκεί θα βρούμε μια πολύ πικρή παραλία. Την παραλία της Γλώσσας. Μικρή και γραφική παραλία κατάλληλη για συλλογή αργίλου. Η παραλία της Γλώσσας είναι στέκι γυμνιστών.

Το μονοπάτι προς την παραλία της Γλώσσας
Το μονοπάτι προς την παραλία της Γλώσσας
Παραλία της Γλώσσας
Παραλία της Γλώσσας

Συνοψίζοντας… Πρόκειται για μια μοναδική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Μπορείτε να κολυμπήσετε στο Ντιβάρι, μα περάσετε κολυμπώντας (σχεδόν περπατώντας) στη Νήσο Σφακτηρία, να ανέβετε στο Παλαιόκατρο για να απολαύσετε τη μοναδική θέα, να κολυμπήσετε στη Βοϊδοκοιλιά που αποτελέι την πιο φημισμενη παραλία της Μεσσηνίας, νά επισκεφθείτε το μυκηναϊκό τάφο νότα της Βοϊδοκοιλιάς, να κολυμπήσετε στη Γλώσσα, να περπατήσετε γύρω από τη λιμνοθάλασσα, να κάνετε ποδήλατο και παρατήρηση πουλιών. Αν λοιπόν επισκεφθείτε τη Μεσσηνία και σας αρέσουν οι εξορμήσεις στη φύση, εντάξτε την περιοχή στο πρόγραμμά σας.

Και όλα αυτά μπορείτε βέβαια να τα συνδυάσετε με μια βόλτα στη γειτονική Γιάλοβα για καφέ ή φαγητό. Πανέμορφο μέρος με μαγαζιά που σερβίρουν εξαιρετικά πιάτα για όλα τα γούστα και έχουν αναγάγει τη γαστρονομία σε επιστήμη.

Βοϊδοκοιλιά, λιμνοθάλασσα και Σφακτηρία από το μυκηναϊκό τάφο
Βοϊδοκοιλιά, λιμνοθάλασσα και Σφακτηρία από το μυκηναϊκό τάφο

Get Directions

show options hide options

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *