Στη Δημητσάνα Αρκαδίας

Πανέμορφο χωριό στα ορεινά του Μαινάλου. Είναι χρισμένη σε υψόμετρο 946 μέτρα με ωραία θέα προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης. Θα ανταμείψει τον επισκέπτη με τη φυσική ομορφιά της, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της και με το ιστορικό ενδιαφέρον.

Δημητσάνα
Δημητσάνα
Στον κεντρικό δρόμο της Δημητσάνας
Στον κεντρικό δρόμο της Δημητσάνας

Η Δημητσάνα την περίοδο της τουρκοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο με το “κρυφό σχολειό” και με το μπαρούτι που παρασκεύαζε στους μπαρουτόμυλους. Είναι πατρίδα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, το άγαλμα του οποίου δεσπόζει στην κεντρική της πλατεία, αλλά και του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Οι οικίες και των δύο σώζονται μέχρι σήμερα.

Δημητσάνα όταν βραδιάζει
Δημητσάνα όταν βραδιάζει

Η Δημητσάνα έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός. Είναι γεμάτη με παλιά πετρόχτιστα αρχοντικά τα περισσότερα από τα οποία έχουν αναστηλωθεί. Μια βόλτα στα δρομάκια της αρκεί για να θαυμάσουμε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Ο Πύργος του Ξενιού με ύψος όσο και μια εξαόροφη πολυκατοικία κατασκευάστηκε το 1850 και είναι έργο Λαγκαδιανών και Πυρσογιαννιτών μαστόρων. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να δει τη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας και το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης που δημιουργήθηκε το 1997 με αναστήλωση παλιών εγκαταστάσεων που βασίζονταν στην υδροκίνηση. Επίσης μέσα στο χωριό υπάρχουν πάρα πολλοί παλιοί πετρόχτιστοι Ναοί, δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Στα χριστουγεννιάτικα στολισμένα σοκάκια της Δημητσάνας
Στα χριστουγεννιάτικα στολισμένα σοκάκια της Δημητσάνας
Η Δημητσάνα όταν βραδιάζει
Η Δημητσάνα όταν βραδιάζει

Αξίζει να γίνει ειδική αναφορά στο Μονή Φιλοσόφου και τη Μονή Τιμίου Προδρόμου. Και οι δύο βρίσκονται μέσα στο φαράγγι του Λούσιου. Η Μονή φιλοσόφου αποτελείται από νέα και την παλαιά Μονή. Η παλαιά Μονή Φιλοσόφου, γνωστή και ως “κρυφό σχολειό”, γιατί στα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτούργησε σα σχολείο, ιδρύθηκε το 963 μ.Χ και είναι η πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας, αλλά και ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Η Μονή Τιμίου Προδρόμου είναι ένα μοναστήρι που χτίστηκε το 16ο αιώνα. Είναι κυριολεκτικά κρεμασμένο στο βράχο μέσα στη χαράδρα του Λούσιου. Μπορείτε να πλησιάσετε τη Μονή οδικώς. Υπάρχει πάρκινγκ για να αφήσετε το αυτοκίνητο και να συνεχίσετε για μισή περίπου ωρίτσα με τα πόδια μέσα σε πανέμορφο μονοπάτι μέχρι τη Μονή.

Για τους πιο τολμηρούς και ορεξάτους προτείνουμε να κινηθούν στο φαράγγι του Λούσιου ξεκινώντας τη διαδρομή τους μέσα από το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης της Δημητσάνας, να περπατήσουν στο μονοπάτι κατά μήκος του φαραγγιού, να περάσουν από τη Μονή Φιλοσόφου, να συνεχίσουν το κατηφορικό μονοπάτι μέχρι το γεφυράκι στην κοίτη του ποταμού Λούσιου και μετά να συνεχίσουν το ίδιο μονοπάτι ανηφορικά ως τη Μονή Τιμίου Προδρόμου. Από εκεί μπορούν να συνεχίσουν άλλη μισή ώρα ως την Αρχαία Γόρτυνα. Υπολογίστε περίπου 5 – 7 ώρες διαδρομή. Θα πρέπει να έχετε κανονίσει να σας περιμένει αυτοκίνητο στο τέρμα, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψετε από τα ίδια. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξοπλισμός και γνώση τεχνικών προσανατολισμού. Αν δεν τα έχετε καλό είναι να συνοδεύεστε από κάποιον έμπειρο. (Η διαδρομή Μουσείο υδροκίνησης – Μονή Φιλοσόφου – Μονή Προδρόμου – Αρχαία Γόρτυνα, μέσα από το φαράγγι του Λούσιου φαίνεται στον χάρτη παρακάτω με κόκκινο χρώμα).

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου στο φαράγγι του Λούσιου
Η Μονή Τιμίου Προδρόμου στο φαράγγι του Λούσιου

Οι γαστρονομικές επιλογές είναι πάρα πολλές, όπως και οι επιλογές διαμονής. Παραδοσιακό φαγητό και παραδοσιακοί ξενώνες. Επίσης υπάρχουν πολλά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε μέλι βανίλια. Πρόκειται για ελατίσιο μέλι που βγαίνει μόνο στο Μαίναλο. Εξαιρετικό και μοναδικό. Έχει μοναδικό κεχριμπαρένιο χρώμα και υπέροχη γεύση. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Θα το βρείτε και στη Δημητσάνα αλλά πολύ περισσότερο στη γειτονική Βυτίνα την οποία αξίζει επίσης να επισκεφθείτε. Άλλωστε αν έρχεστε από Αθήνα θα τη βρείτε στο δρόμο σας πριν φτάσετε στη Δημητσάνα. Οπότε κάντε μια στάση για καφέ στην πλατεία της, και φροντίστε να προμηθευτείτε το τοπικό μέλι βανίλια και θα μας θυμηθείτε.

Θέα από τη Δημητσάνα προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης. Στο βάθος διακρίνεται ο καπνός από τα εργοστάσια της ΔΕΗ
Θέα από τη Δημητσάνα προς τον κάμπο της Μεγαλόπολης. Στο βάθος διακρίνεται ο καπνός από τα εργοστάσια της ΔΕΗ

Στη Δημητσάνα μπορείτε να περπατήσετε στα σοκάκια της και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, να κάνετε πεζοπορία και ορειβασία στο φαράγγι του Λούσιου και στο Μαίναλο, αλλά και ράφτινγκ στο Λούσιο, να επισκεφθείτε το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, να πιείτε καφέ, να φάτε παραδοσιακά, να διανυκτερεύσετε σε πέτρινους παραδοσιακούς ξενώνες, να αγοράσετε τοπικά προϊόντα (μην ξεχάσετε το μέλι Βανίλια) και να περάσετε ένα ήσυχο ή ένα γεμάτο δράση υπέροχο Σαββατοκύριακο.

Για τη διαμονή σας κάντε κλικ εδώ.

Get Directions

show options hide options

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *