Το φαράγγι του Βουραϊκού αποτελεί ίσως την πιο όμορφη και πιο γραφική διαδρομή με τρένο στην Ελλάδα. Το τρενάκι ξεκινάει από τα Καλάβρυτα, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας μέσα από πανέμορφα τοπία, καταλήγει στο Διακοφτό και αντίστροφα. Λόγω της κίσης του εδάφους χρησιμοποιεί ένα σύστηmα γραναζιών για να μπορεί να “σκαρφαλώνεi”… Γι’ αυτό η διαδρομή είναι γνωστή ως Οδοντωτός Σιδηρόδρομος.
Αποτελεί έργο της περιόδου του Χαριλάου Τρικούπη που ξεκίνησε το 1889 και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου 1896. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε. Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με την τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τρένο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%. Από το 2009 ο Οδοντωτός λειτουργεί με τέσσερις νέους ηλεκτροκίνητους συρμούς.
Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές με τρένο της Ελλάδας. Ξεκινάει από το Διακοφτό, εισέρχεται στο φαράγγι του Βυυραϊκού και ανηφορίζει προς τα Καλάβρυτα, κινούμενο δίπλα στο Βουραϊκό ποταμό.. Στο διάβα του ο ταξιδιώτης απολαμβάνει μοναδικές εικόνες. Βράχινα περάσματα, γέφυρες, πλατανοδάση και νερά συνθέτουν ένα ταξίδι που διαρκεί περίπου 50 λεπτά και παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη για πάντα.
Πολλοί προτιμούν να απολαύσουν τη διαδρομή με τα πόδια. Έτσι το φαράγι του Βουραϊκού αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς πεζοπόρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πεζοπορική διαδρομή κινείται δίπλα στις γραμμές του τρένου και ταυτίζεται με τη διαδρομή που ακολουθεί το τρενάκι. Κάθε χρόνο κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων. Η διαδρομή αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιου Ε4.
Ο σημαντικότερος σταθμός του Οδοντωτού είναι το χωριό Κάτω Ζαχλωρού. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια στάση για κεφέ ή φαγητό. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος, μέσα στο φαράγγι, κυριολεκτικά δίπλα στις γραμμές του τρένου και στον Βουραϊκό ποταμό. Υπάρχουν μαγαζιά με αξιόλογο μενού που σερβίρουν τοπικά εδέσματα αλλά και πολλές επιλογές για τη διαμονή σας. Στο χωριό μπορεί να φτάσει κανείς και οδικώς από τα Καλάβρυτα. Υπάρχει και σύντομο πεζοπορικό μονοπάτι, που συνδέει τη Ζαχλωρού με την ιστορική Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.
Τέλος το Φαράγγι του Βουραϊκού μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού (Αροάνια όρη) αποτελούν μια ενιαία προστατευόμενη περιοχή που από το 2009 χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας. Επίσης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων ήδη από το 2009, και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της UNESCO το 2015, εξαιτίας ενός συνδυασμού ποικιλόμορφων γεωλογικών, φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων που του χαρίζουν τον μοναδικό χαρακτήρα του. Μέχρι σήμερα, έχουν οριστεί 40 διαφορετικοί γεώτοποι και 7 γεωδιαδρομές στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί, μαθαίνοντας για την ξεχωριστή γεωλογία του τόπου, την πλούσια βιοποικιλότητα, την ιδιαίτερη πολιτιστική ιστορία του και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστατευόμενη περιοχή μπορείτε να να βρέιτε στον ιστότοπο του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού που έχει έδρα στα Καλάβρυτα (https://fdchelmos.gr/). Αλλά και μια δια ζώσης επίσκεψη στο Φορέα είναι μια εξαιρετική ιδέα.
Το ταξίδι λοιπόν με τον Οδοντωτό αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μια μικρή απόδραση από τα πολύβοα αστικά κέντρα. Όμορφα ορεινά τοπία, βράχια, δάση συνθέτουν εικόνες που θα πάρετε μαζί σας στην πόλη και θα έχετε για πάντα στην καρδιά σας. Υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές για διαμονή και φαγητό, τόσο στη Ζαχλωρού όσο και στα γειτονικά Καλάβρυτα. Οι επιλογές για πεζοπορία είναι επίσης πολλές αλλά και για τους λάτρεις του σκι καθώς το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων είναι πού κοντά. Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνθέσουν ένα εξαιρετικό τριήμερο ή και περισσότερο… Ανάλογα πάντα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.
Δρομολόγια και εισιτήρια στο σύνδεσμο https://www.hellenictrain.gr/odontotos-diakoptoy-kalabryton-mia-mageytiki-diadromi
Επιλογές για τη διαμονή σας σε Ζαχλωρού και Καλάβρυτα εδώ.