Ο παλιός νερόμυλος

Ο παλιός νερόμυλος στην Κυπαρισσία
Ο Παλιός Νερόμυλος της Κυπαρισσίας

Ό λόγος για τον παλιό νερόμυλο. Το μύλο του Μαυρογένη ή του Κατσαπρόκου που χτίστηκε και λειτουργούσε πριν το 1850 στην περιοχή Μύλοι λίγο πιο πέρα από το κάστρο της Κυπαρισσίας.
Είναι ο 10ος νερόμυλος από μια σειρά μύλων που λειτουργούσαν με το ίδιο νερό από ψηλά, τις Βρύσες, και τελειώνουν εδώ ακριβώς, στο γεφύρι. Οι μύλοι εγκαταλείφθηκαν σιγά-σιγά πλην του Παλιού Νερόμυλου, ο οποίος λειτούργησε ως το 1974 και σταμάτησε να αλέθει όταν ο Δήμος Κυπαρισσίας αποζημίωσε το μυλωνά και πήρε το νερό για να εξασφαλίσει επάρκεια ύδρευσης στην πόλη. Ο νερόμυλος πολλά χρόνια πριν τον πόλεμο και μέχρι το 1945 ήταν και ταβέρνα. Μετά τον πόλεμο η ταβέρνα έγινε και καφενεδάκι και μικρομπακάλικο και ψιλικατζίδικο. Έτσι λειτούργησε και μετά το 1974 που σταμάτησε ο μύλος, μέχρι που πέθανε ο μυλωνάς Γιάννης Μαυρογένης.

Ο παλιός νερόμυλος στην Κυπαρισσία πριν την ανακαίνιση
Ο Παλιός Νερόμυλος πριν ανακαινιστεί

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες αγόρασαν τον μύλο, το σπίτι και το κτήμα το 2005 λόγω της ομορφιάς του τοπίου και έτσι άρχισε αυτή η όμορφη περιπέτεια. Ο μύλος χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο και κηρύχθηκε ομόφωνα ως κλασικό δείγμα κτιρίου της προβιομηχανικής περιόδου. Η ανακατασκευή έγινε με απόλυτο σεβασμό στο παλιό κτίσμα, τηρήθηκαν όλες οι παραδοσιακές τεχνικές, επιλέχθηκαν παλιά υλικά, αλλά και φιλικά με το περιβάλλον και ανεξαρτήτως κόστους επιλέχθηκε πάντα η αυθεντική λύση. 

Η ανακατασκευή του κτιρίου έγινε για να στεγάσει 3 διαφορετικές δραστηριότητες όπως και στο παρελθόν:  Ο νερόμυλος λειτουργεί όπως παλιά, αλέθει σιτάρι και με το αλεύρι του παρασκευάζονται τα ζυμαρικά, τα παξιμάδια και τα κουλουράκια του Παλιού Νερόμυλου. Το καφενείο ήταν και παλιά επιπρόσθετη λειτουργία του μύλου και σήμερα φιλοδοξεί να κρατήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα με προσφορά επιλεγμένων ροφημάτων, γεύσεων και ποτών. Το μαγαζάκι που λειτουργεί στο ισόγειο προβάλει την πλούσια προσφορά της φύσης στη Μεσσηνιακή γαστρονομία διαθέτοντας μια ποικιλία τοπικών προϊόντων από γνήσια υλικά, που πολλά από αυτά ο σημερινός μυλωνάς μαζεύει από τα βουνά της περιοχής. 

Ο παλιός νερόμυλος στην Κυπαρισσία στο εσωτερικό του
Ο αναπαλαιωμένος χώρος του μύλου
Ο παλιός νερόμυλος στην Κυπαρισσία σε λειτουργία
Ο μύλος σε δράση

Εξωτερικά δημιουργήθηκαν μικρές αυλές και λιακωτά και υπαίθριοι, σκεπαστοί χώροι και πετρόσκαλες και ξύλινες μικρές γέφυρες για την πλήρη επικοινωνία του μύλου με το περιβάλλον και το υπέροχο κτήμα που είναι στην πίσω πλευρά.

Ο παλιός νερόμυλος στην Κυπαρισσία εξωτερικά
Ο νερόμυλος εξωτερικά

Σήμερα στο χώρο του νερόμυλου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του ή το φρεσκοστυμμένο του χυμό, αλλά και πλήθος από επιλεγμένα ροφήματα στο χώρο του παλιού καφενείου τα οποία θα συνοδεύσει με γευστικότατα παραδοσιακά γλυκά ή με το ελληνικό παραδοσιακό πρωινό του. Το χειμώνα δίπλα στην ξυλόσομπα, σε ένα χώρο όμορφο και ταυτόχρονα νοσταλγικό. Που θυμίζει άλλες εποχές, γνήσιες και αυθεντικές που σιγά σιγά ξεθωριάζουν στη μνήμη μας. Το καλοκαίρι ο κήπος δίνει άλλη αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Το ντόπιο τσίπουρο που συνοδεύεται με μεζεδάκια κρύας κουζίνας, απλής και γνήσια γευστικής θα ανταμείψει και τους πιο μερακλήδες του είδους. Κρίταμο, ελιές, τυρί και ότι άλλο φτιάξει ο μυλωνάς με πολύ αγάπη και πολύ μεράκι.

Το παραδοσιακό καφενείο στον παλιό νερόμυλο στην Κυπαρισσία
Το παραδοσιακό καφενείο με την ξυλόσομπα

Τα παραδοσιακά προϊόντα, που πωλούνται στο μαγαζάκι του ισογείου είναι όλα φτιαγμένα με αλεύρι που παράγει ο νερόμυλος. Τραχανάς, χυλοπίτες, κουλουράκια. Αλλά και μέλι, μαρμελάδες, ρίγανη και πολλά άλλα προϊόντα της Μεσσηνιακής φύσης. Όλα γνήσια και αυθεντικά αναδεικνύουν το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας. Στο χώρο του μύλου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει το μύλο να λειτουργεί και να ακούσει την ιστορία του μύλου από τον πάντα πρόθυμο και φιλόξενο μυλωνά και τη σύζυγό του.

Το μαγαζάκι με τα παραδοσιακά προϊόντα στον παλιό νερόμυλο στην Κυπαρισσία
Το μαγαζάκι με τα προϊόντα του μύλου
Ο κήπος στον παλιό νερόμυλο στην Κυπαρισσία
Ο κήπος

Τέλος στο χώρο του παλιού νερόμυλου φιλοξενούνται πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων πολιτισμού. Μουσικές βραδιές, βραδιές ποίησης, βραδιές οινογνωσίας, παρουσιάσεις βιβλίων, διάφορα workshop και πολλά άλλα. Ο χώρος φυσικά είναι επισκέψιμος και από σχολεία.

Αν βρεθείτε λοιπόν στην πόλη της Κυπαρισσίας μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Παλιό Νερόμυλο. Είναι ένας γνήσιος αυθεντικός χώρος, φτιαγμένος με αγάπη και μεράκι, από ανθρώπους που έχουν δώσει όλο τους το είναι σε αυτό το σκοπό και θα χαρούν πολύ να σας υποδεχτούν και να σας ξεναγήσουν.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Παλιού Νερόμυλου:
https://www.opaliosneromylos.gr/

Get Directions

show options hide options

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *